preload

Suuntaa seuraava matkasi saaristoon, mutta unohda tropiikki. Teimme luettelon Skandinavian saarista, jotka tarjoavat kokemuksia joka lähtöön – Grönlannin keskiyön auringosta Michelin-tason ruokaan Bornholmilla ja sukeltamiseen Lofooteilla.

Ahvenanmaan saaristo

Pistäydy kahvilla ja leivoksilla Kobba Klintarin kallioluodolla.

Ahvenanmaan rosoinen saaristo koostuu 6500 nimetystä saaresta. Niistä 60 on asutettuja, joten eri saariin tutustuminen on helppoa. Saaristossa on eniten elämää kesäisin, kun veneily- ja kalastuskausi on vilkkaimmillaan.

Patikoi mäntymetsissä, pyöräile punagraniittisia saaria yhdistävien siltojen yli ja ihastele keskiyön aurinkoa. Voit myös pulahtaa viileään Itämereen ja lämmitellä saunassa. Saaristossa on ihanan rauhallista, sillä siellä asuu kohtalaisen vähän ihmisiä. Maarianhaminalle ovat tyypillisiä idylliset puutalot ja vehreät puistot, mutta siellä on lisäksi muun muassa merenkulkumuseo, johon kannattaa käydä tutustumassa. Saaristoon pääsee Helsingistä ja Tukholmasta noin kahdessa tunnissa.

Visingsö – Ruotsi

Saari historian ystäville: Vieraile Visingsborgin linnan raunioilla Visingsön saarella.

Tarinan mukaan Visingsö syntyi, kun jättiläinen heitti ruohotupon Vättern-järveen. Tarina sopii hyvin tälle historialliselle saarelle, jolla sijaitsevat historialliset Visingsborgin linnan rauniot ja valtava tammimetsä, jota käytettiin aikoinaan laivanrakennukseen.

Visingsö sopii hyvin lapsiperheille. Siellä on tarjolla muun muassa kiertoajeluja hevoskärryillä, kauniita puutarhoja ja alpakkafarmi, jota lapset rakastavat. Visingsölle pääset veneellä Grännasta järven itäpuolelta ja matka kestää noin 45 minuuttia. Saarella voit vuokrata polkupyörän liikkumiseen.

Öölanti – Ruotsi

Byrumin raukit eli kalkkikivipilarit ovat vaikuttava näky.

Öölanti sijaitsee erinomaisella paikalla Itämeren rannalla, ja se on yksi Ruotsin aurinkoisimmista paikoista. Sen eteläistä puoliskoa hallitsee valtava kalkkikivitasanko, ja saaren 8000-vuotinen historia näkyy muinaisissa kivikautisissa rakennelmissa ja hautapaikoissa. Öölanti oli aikoinaan kuninkaallista metsästysaluetta, ja siellä on ainutlaatuiset maisemat, jotka houkuttelevat niin ulkoilijoita kuin valokuvaajiakin.

Käy 1100-luvulla rakennetussa Borgholmin linnassa ja saaren keskiosassa, Knuut Pyhän kappelin lähellä sijaitsevassa Gråborgin linnoituksessa. Nappaa muutama valokuva Byrumin kalkkikivipilareista saaren kallioisessa pohjoisosassa äläkä unohda vesiurheilua – voimakkaiden tuulten ansiosta saari sopii loistavasti purje- ja leijalautailuun. Matkusta saarelle bussilla tai autolla Öölannin sillan yli ja liiku saarella polkupyörällä tai bussilla.

Lofootit – Norja

Rambergin ranta sopii erinomaisesti keskiyön auringon ihailemiseen.

Kaukana napapiirin pohjoispuolella sijaitseva Lofoottien saariryhmä tarjoaa monipuolisia maisemia vuoristoineen, vuonoineen ja rantoineen. Se onkin täydellinen paikka aktiivilomalle. Lämmin Golfvirta pitää saarten lämpötilan odotettua leudompana, joten siellä on hyvät olosuhteet vaeltamiseen, kalastamiseen, koskenlaskuun ja sukeltamiseen. Surffaajille Lofootit tarjoavat maailman pohjoisimmat aallot.

Täällä myöhään valvominen kuuluu asiaan: toukokuusta kesäkuuhun taivasta komistaa keskiyön aurinko, kun taas syyskuusta huhtikuuhun taivaalla tanssivat revontulet. Historiasta kiinnostuneiden kannattaa käydä Borgissa, johon on rakennettu viikinkikylä ja viikinkimuseo. Lennä Oslosta Svolværiin tai Leknesiin Bodøn tai Tromssan kautta.

Bornholm – Tanska

Herkuttele savusilakalla Haslen savustamossa. © skoczekp

Tanskan itäisin kunta Bornholm on todellinen Itämeren helmi. Tällä aurinkoisella saarella kallioinen rannikko, hauskat kalastajakylät ja erikoiset, pyöreät kirkot muodostavat idyllisen kokonaisuuden.

Vuokraa polkupyörä ja pyöräile kylästä toiseen, pulahda mereen jollakin saaren valkohiekkaisista rannoista ja syö tyylikkäästi kaksi Michelin-tähteä ansainneessa Kadeau-ravintolassa. Saari houkuttelee luovien alojen osaajia, ja siellä on useita lasi- ja keramiikkastudioita. Niistä tunnetuimpia ovat Baltic Sea Glass ja Den Danske Keramikfabrik. Lennä saarelle Kööpenhaminasta (35 minuuttia) tai nouse lauttaan Ystadista Ruotsista (puolitoista tuntia).

Trysunda – Ruotsi

Trysunda sopii kävelyretkille aurinkoisella säällä. © linabjorkskog

Trysunda on pieni, idyllinen saari Örnsköldsvikin saaristossa, ja sitä sanotaan Ruotsin kauneimmaksi. Siellä ei ole teitä eikä ajoneuvoja. Sen sijaan voit kävellä vaellusreittiä, jonka varrella on upeita kallioita, kauniita rantoja ja erikoinen u-kirjaimen muotoinen kylä, jossa on kaunis puinen kappeli.

Varaa aikaa Storvikenin rannalle, jossa on värikkäitä pikkukiviä ja luonnon kivestä muovaamia istuimia. Suuntaa Rödskatenin punaisille kallioille, missä on mahdollisuus grillata suojassa. Trysunda on luonnonsuojelualue ja geologinen ihme, joka tarjoaa jokaiselle jotakin. Pääset saarelle lautalla Köpmanholmenista (30 minuuttia).

Ærø – Tanska

Ærøskøbingissä on paljon valokuvauksellisia vanhoja taloja. © lucividal

Siirry ajassa taaksepäin matkustamalla tähän kauniiseen Itämeren kaupunkiin, joka on syystäkin suosittu paikka häiden järjestämiseen. Ærøskøbingin ihastuttava kaupunki mukulakivikatuineen ja vanhoine rakennuksineen on kuin suoraan sadusta. Jotkut kaupungin värikkäistä taloista on rakennettu 1600-luvulla.

Käy tutustumassa priorin taloon (joka on rakennettu vuonna 1690), vanhaan kirkkoon, kirkkaaseen tuulimyllyyn ja keittorakennukseen, jossa merimiehet valmistivat aikoinaan ruokaa. Varaa myös aikaa Søbyssä vierailemiseen. Siellä voit seurata vanhojen kaljuunojen ja viikinkialusten restaurointia.

Lisäksi tässä hauskassa kohteessa on tarjolla taidetta ja käsitöitä, golfia ja panimokierroksia. Kaupunkiin on Kööpenhaminasta noin kolmen tunnin matka ja pääset sinne junalla, lautalla tai autolla.

Læsø – Tanska

Læsø tunnetaan taloista, joiden katteena on käytetty merilevää.

Læsø on Kattegatin keskellä sijaitseva rauhallinen keidas. Se tunnetaan merileväkattoisista taloista, vaaleista hiekkarannoista ja hummereista – sieltä löytyy siis sekä silmänruokaa että maisteltavaa kulinaristeille.

Käy ratsastusretkellä tai tutki saarta polkupyörällä. Maasto on tasaista, ja siellä on helppo liikkua. Saaren 18-reikäiseltä golfradalta on upea näköala, ja juoksijoita saattaa kiinnostaa kesäkuussa järjestettävä maraton. Käy tutustumassa Læsøn suolantuotantoon ja saaren suolaan perustuvan talouden historiaan, rentoudu Læsøn kylpylässä, joka on rakennettu historialliseen kirkkoon, ja ihastele upeaa Museumsgårdenia. Saarelle pääsee lautalla Frederikshavnista (90 minuuttia) tai lentäen Roskildesta (yksi tunti).

Grönlanti

Kesä on paras aika lähteä Grönlantiin patikoimaan.

Mikään ei vedä vertoja maailman suurimmalle saarelle. Grönlanti on todellinen urheilijoiden leikkikenttä, jossa voit muun muassa patikoida, ajaa koiravaljakolla, harrastaa vuorikiipeilyä tai kokeilla helihiihtoa. Jos haluat ottaa rennommin, käy Koillis-Grönlannin kansallispuistossa katsomassa jääkarhuja ja mursuja, lämmittele 30-asteisissa kuumissa lähteissä Uunartoqissa ja lähde risteilylle ihailemaan yötöntä yötä toukokuun ja heinäkuun välillä.

Kulttuurin ystävillä riittää myös tutkimista: Voit käydä esimerkiksi Grönlannin kansallismuseossa ja Hvalseyn kirkon raunioilla. Grönlannin pohjoisin kaupunki on ihanteellinen paikka revontulien katseluun.

Fedjen saari – Norja

Ihaile maisemaa Hellisøyn majakasta Fedjen saarella. © levi.s91

Länsi-Norjassa sijaitseva Fedje on harvaan asuttu 125 pienen saaren ryhmä. Se tunnetaan paikkana, jossa kala syö aina, joten se on kalastajan unelma. Vaikka saarella on vain noin 600 asukasta, siellä on lukuisia nähtävyyksiä. Niihin kuuluu muun muassa uskomaton valuraudasta tehty Hellisøyn majakka vuodelta 1855, jota pääset katsomaan kesäkuusta elokuuhun. Lännessä sijaitsevasta Vinappenista on upea näkymä merelle, minkä lisäksi siellä on saksalaisia toisen maailmansodan aikaisia rakennelmia.

Kulttuuritarjontaan kuuluvat myös ihastuttava paikallinen kirkko, paikallinen tinaesineitä valmistava tehdas ja rannikkomuseo. Jos olet liikunnallinen, kannattaa kokeilla kallioisessa maastossa patikointia, koskenlaskua tai saarilla pyöräilyä. Lauttamatka Bergenistä Fedjeen kestää noin tunnin.

Kirjoittajasta

momondo Suomimomondon tavoitteena on innostaa kaikkia pysymään uteliaina – sillä matkustaminen voi avata mielemme maailmaan, jossa erilaisuutemme ovat inspiraation lähde, eivät suvaitsemattomuuden ja ennakkoluulojen lähde. Koetaan maailma yhdessä – päivittäisen inspiraation, matkavinkkien ja muiden tekijöiden kautta. Seuraa meitäInstagramissa saadaksesi lisää inspiraatiota.

Tutustu muihin artikkeleihin