preload

Kesä on viimein täällä, mikä tarkoittaa sitä, että myös musiikkifestarien mukaansatempaava, yhteisöllinen tunnelma väreineen ja äänineen valtaa kaupungit.

Kaikkialla maailmassa tuhannet musiikkifestivaalit tuovat jännitystä pallontallaajien, kulkureiden ja musiikinystävien, toisin sanoen kaikkien seikkailunhaluisten, matkasuunnitelmiin. Mutta ennen teltan pystyttämistä on tiedettävä, millä se täytetään!

Pyysimme festivaalihakusivusto Everfestin Maddie Rishia kertomaan, mitä kannattaa pakata mukaan festareille ja mitä ei. Kotimaassa takuuvarmasti railakasta festarielämää heinäkuun auringon alla tarjoilevat ainakin Ruisrock kauniissa Ruissalon saaressa Turussa, sekä Ilosaarirock Joensuun Laulurinteellä. Ei siis muuta kuin pakkausvinkit talteen ja menoksi!

Mitä mukaan festareille… makuupussi

Tämä voi vaikuttaa itsestään selvältä, mutta yllättävän moni unohtaa tämän oleellisen varusteen suunnatessaan festareille, joissa voi majoittua vain leirintäalueella. Se ilmeisesti jää aina suuremman ja näyttävämmän serkkunsa, teltan, varjoon. Vaikka oman tiipiin tärkeyttä ei voi yliarvioida, tämä eristävä polyesteristä ja puuvillasta tehty putki, johon käperryt iltaisin, on paras keino varmistaa kunnon yöunet.

Mitä EI mukaan festareille… pilaantuvat välipalat / roskaruoka

On houkuttelevaa varata leirintäalueelle paljon evästä, mutta kannattaa muistaa että ruoka tulee olemaan lämpimässä koko viikonlopun. Unohda siis helposti pilaantuva ruoka. Sen pois heittämisestä tulee vain paha mieli. Unohda myös roskaruoka. Se on viimeinen asia, mitä tarvitset teltassa nukutun yön jälkeen. Ota sen sijaan mukaan esimerkiksi pähkinöitä, hedelmiä, tummaa leipää ja ravitsevia myslipatukoita.

Mitä mukaan festareille… aurinkovoide, aurinkovoide, aurinkovoide!

Tilanne on kaikille tuttu. Nautit elämäsi parhaasta konsertista parhaiden ystäviesi kanssa, tunnelma on katossa ja saatat nauttia muutaman juoman, etkä huomaa auringon porottavan niskaasi ennen kuin on liian myöhäistä.

Olet varmasti kuullut asiasta loputtomiin, mutta sitä ei voi painottaa liikaa: käytä aurinkovoidetta! Sen lisäksi, että käyttämällä aurinkovoidetta huolehdit terveydestäsi, vältyt myös olemasta se tyyppi, joka kulkee ympäri festarialuetta punaisena kuin rapu.

Mitä EI mukaan festareille… lasi

Jos otat mukaan alkoholia, osta se muovipulloissa. Jos otat mukaan olutta, osta tölkkejä. Paitsi että lasiton vaihtoehto on useimmiten halvempi, useimmille festareille ei saa tuoda lasipulloja, ja siihen on hyvä syy. Festivaalit ovat turvallinen paikka, jossa ihmiset voivat rentoutua ja kuljeskella vapaasti. Maahan rikkoutunut lasi pilaa helposti jonkun kanssajuhlijan festarikokemuksen. Ota siis paljasjalkaiset kanssajuhlijasi huomioon!

Mitä mukaan festareille… viltti

Sen lisäksi, että voit lisätä ohuella viltillä eeppiseen leiripaikkaasi omaleimaisuutta (ja varjoa), se on myös tärkeä ja monikäyttöinen väline päiväreppuusi. Haluatko ottaa nokoset puun alla? Voit nukkua viltillä. Tuleeko illalla viileä? Viltti lämmittää. Haluatko lepuuttaa jalkojasi paikassa, jossa ei ole nurmikkoa? Viltti toimii tuolina. Ohut kangas tai viltti on kevyt ja vie vähän tilaa.

Mitä EI mukaan festareille… turhat vaatteet

Turhia ovat kaikki epämukavat, hankalat tai loukkaavat vaatteet. Festarivaatteita koskeva perussääntöni on: Jos siinä ei pysty tanssimaan, se jää kotiin. Unohda ihonmyötäiset farkut ja banaanipuku. Pakkaa kevyitä vaatteita, joissa on helppo liikkua. Kiität itseäsi, kun riehut tanssilattialla tai hikisessä moshpitissä.

Paksussa hupparissa on hyvät ja huonot puolensa. Siihen voi olla kiva kietoutua iltaisin, mutta sitä on hankalaa kantaa pitkin päivää ihmisjoukossa tanssiessa. Muista kerrospukeutuminen! Riisu ohut kerros, kun sinulla on kuuma ja lisää ohut kerros, kun tulee kylmä.

Mitä mukaan festareille… kosteuspyyhkeet ja WC-paperi

Koska suihkuja ei yleensä ole käytettävissä, kosteuspyyhkeet ovat (tavallaan) paras vaihtoehto. On melko virkistävää puhdistautua hiestä ja mudasta ennen makuupussiin mönkimistä – ja vielä virkistävämpää aamulla ennen päivän aloittamista.

Festarivessoissa on WC-paperia – ainakin auringonlaskuun saakka, jos olet onnekas. Siitä huolimatta riskiä ei kannata ottaa, joten varaa reppuun oma rulla. Mikään ei ole niin lannistavaa kuin huomata kesken istunnon, että paperi on loppu. Silloin saattaa mieleen tulla jopa muutama kirosana.

Mitä EI mukaan festareille… hieno kamera

Festivaalit ovat kuvaajan unelma, mutta hienon kameran painajainen. Jos harrastat valokuvausta, voi olla houkuttelevaa pakata mukaan hieno kamera, jolla saat upeita kuvia suosikkimuusikoistasi ja ystävistäsi. Ellet kuitenkaan saa pressikorttia festivaaleilta työpaikkasi kautta tai ole freelance-valokuvaaja, digitaaliset järjestelmäkamerat ja muu ammattimainen kuvauskalusto on kielletty useimmilla festareilla.

Kannattaa kuitenkin varautua siihen, että pressikorttien haltijat räpsivät sinusta kuvia kun riehut moshpitissä.

Mitä EI mukaan festareille… arvoesineet

Ihanat kultaiset korvakorut? Isoäitisi perintökalleudet? Uusi iPad? Jätä ne kaikki kotiin. Korvakorut ja sormukset putoavat ja näytöt hajoavat. Sitä riskiä ei kannata ottaa eikä isoäitiä suututtaa.

Mitä mukaan festareille… pressu teltan päälle

Tässä ei kannata pihistellä! Teltta on paras mahdollisuutesi saada nukuttua, mutta se on vaikeaa likomärkänä. Jopa kevyt tihkusade voi kastella tavarasi, jos et käytä sadesuojusta. Varmista myös ennen lähtöä, ettei teltasta puutu muita osia, kuten keppejä.

Mitä mukaan festareille… helposti puettavat kengät

Jos tanssit koko päivän tennareissa tai kumisaappaissa, on rentouttavaa vaihtaa jalkaan mukavat sandaalit teltalle palattua. Anna varpaidesi hengittää! Sandaalit ovat kätevät teltasta tullessa ja telttaan mennessä, sillä ne on helppo ottaa pois ja laittaa jalkaan nopeasti.

Mitä EI mukaan festareille… sateenvarjo

Kerrataanpa faktat: olet menossa ulkoilmafestareille. Siellä tulee satamaan ja kastut varmasti. Sateenvarjon käyttämisestä keikalla seuraa kolme asiaa: Se estää sinua tanssimasta ja takanasi olevia ihmisiä näkemästä sekä osuu aivan varmasti jotakuta silmään. Sateenvarjon sijaan kannattaa siis rokata sadetakissa!

Mitä mukaan festareille… korvatulpat

Kaiuttimet, joiden vieressä notkut, on suunniteltu takaamaan musiikkielämys koko 50 000 hengen yleisölle. Käytä korvatulppia! Tulevaisuuden kuulovauriolta välttynyt sinä tulee olemaan kiitollinen. Korvatulppia myydään todennäköisesti festareiden leirintäalueella, ja järjestysmiehet saattavat myös jakaa niitä keikkojen välissä. Tulppien avulla voit myös sulkea korvasi teltan ulkopuolelta kuuluvalta mölyltä, kun haluat nukkua.

Mitä EI tule jättää jälkeensä… roskat ja muovipullot

Useimmat festarit pyrkivät jättämään alueen siistiksi tapahtuman jälkeen. Festivaalialueen pitäisi siis toisin sanoen näyttää lähtösi jälkeen samalta kuin ennen saapumistasi. Roskat pilaavat luontoa ja maisemaa, ja helposti niitä jää alueelle siivousarmeijasta huolimatta. Jotta lempifestivaalisi voidaan järjestää jatkossakin, kannathan oman kortesi kekoon siisteyden suhteen. Esimerkiksi on helppo huolehtia omat roskat festivaalialueen roskikseen, ja jos tuot muovipulloja mukanasi, älä tallo niitä käyttökelvottomaksi, vaan huolehdi niiden päätymisestä kierrätykseen. Festivaaleilla on vesipisteitä, jotta a) voisit huolehtia nestetasapainostasi ja b) jätteitä tulisi vähemmän. Ota mukaan kestävä, uudelleentäytettävä vesipullo ja vie mennessäsi, minkä toit tullessasi.

Mitä mukaan festareille… jätesäkkejä ja uudelleensuljettavia muovipusseja

Pidä leirissäsi pari isoa, mustaa jätesäkkiä koko festivaalien ajan, jotta sinun on helpompi siivota lähtöaamuna (jolloin muistutat lähinnä elävää kuollutta). Pakkaa reppuusi myös pari–kolme pienempää suljettavaa muovipussia, jotta saat sateen sattuessa kännykän ja muut pienet esineet suojaan.

Mitä mukaan festareille… kannettava laturi

Vaikka kännykkää ei pitäisi tuijottaa joka hetki, on mukavaa tietää, että voit napata tarvittaessa pari festarikuvaa tai ottaa yhteyttä kavereihisi. Festarialueella ei kuitenkaan saa useinkaan ladattua puhelinta (lukuun ottamatta joillakin festareilla käytössä olevia latauspisteitä, jotka ovat vaivalloisia ja joissa on aina tungosta). Varavirtalähde on kätevä väline, kunhan varmistat ennen lähtöä, että se on ladattu täyteen!

Mitä EI mukaan festareille… tarkka suunnitelma

On ymmärrettävää, että haluat nähdä suosikkiartistisi, koska olet maksanut lipuista paljon. Suurin virhe, jonka itse tein ensimmäisillä festareillani oli, että olin suunnitellut etukäteen tarkkaan, missä minun piti olla mihinkin aikaan. Totuus on kuitenkin se, että suunnitelmat muuttuvat (usein parempaan suuntaan), ja yllätyt iloisesti siitä, mitä löydät kun et etsi mitään erityistä.

Kannattaa ehdottomasti valita viisi keikkaa, jotka haluat välttämättä nähdä, mutta sen tarkempi suunnitteleminen tuottaa vain pettymyksiä. Kun lähdet festareille ilman ennakko-odotuksia, olet avoinna onnekkaille sattumille, jotka tekevät festareista maagisia.

Etsitkö festareita kotimaan rajojen ulkopuolelta? Tutustu yhdeksään kroatialaiseen musiikkifestivaaliin, joilla on käytävä tänä kesänä, tai kymmeneen maailman parhaaseen musiikkikaupunkiin. Käy sitten etsimässä oma suosikkifestivaalisi Everfest-sivustolta.

Kirjoittajasta

momondo Suomimomondon tavoitteena on innostaa kaikkia pysymään uteliaina – sillä matkustaminen voi avata mielemme maailmaan, jossa erilaisuutemme ovat inspiraation lähde, eivät suvaitsemattomuuden ja ennakkoluulojen lähde. Koetaan maailma yhdessä – päivittäisen inspiraation, matkavinkkien ja muiden tekijöiden kautta. Seuraa meitäInstagramissa saadaksesi lisää inspiraatiota.

Tutustu muihin artikkeleihin