preloadPreikestolen on yksi Norjan vuonojen suosituimpia näköalapaikkoja

Norjan omaperäisistä ja häikäisevän kauniista maisemista löytyy yli sata vuonoa, jotka halkovat maata kuin mereltä kurottavat kädet. Vuonojen laitoja ympäröivät henkeäsalpaavat kalliot, upeat vesiputoukset ja pikkuruiset vuoristokylät.

Kokosimme yhteen Norjan upeimmat vuonot – kaksi näistä on itse asiassa niin upeita, että ne on listattu myös Unescon maailmanperintökohteiksi. Norjan vuonot voivat vaikuttaa majesteettisilta ja vaikeasti saavutettavilta, mutta matka Norjan vuonoille on helpompi kuin luulitkaan, kiitos kattavien patikointireittien ja Norjan rannikkoa kulkevan Hurtigruten-lauttareitin. Kulje koko 11 päivän matka Kirkkoniemestä Bergeniin ja näe koko Norjan loistelias rannikko, tai hyppää mukaan jostain satamasta lyhyemmälle välille – risteily Norjan vuonoille on elämys myös lyhyemmillä matkoilla. Voit myös kokea Norjan vuonot autolla: unelmiesi road trip vaatii vain hieman kylmäpäisyyttä huimia vuoristoteitä ajellessa.

Tutustu siis yhdeksään Norjan kauneimpaan vuonoon, jotka kutsuvat venematkoille, vaellusretkille ja muille unohtumattomille luontoelämyksille Norjan hengästyttävän kauniissa maisemissa!

Geirangerinvuono

Geirangerinvuono vedestä käsin voi olla lomasi parhaita elämyksiä

Geirangerinvuono lienee yksi Norjan tunnetuimmista ja suosituimmista vuonoista. Yhdessä Nærøyfjordenin kanssa se lisättiin Unescon maailmanperintölistalle vuonna 2005. Vuonojen laidalla sijaitsevat Gudvangen ja Geiranger ovat myös Skandinavian suosituimpia risteilysatamia. Ja syystäkin, sillä täältä löydät lumihuippuisia vuoria, ryöppyäviä vesiputouksia ja heleänvihreitä rinteitä – kaikkea, mikä saa rakastumaan Norjan ihmeelliseen luontoon.

Geirangerinvuono on varsinainen paratiisi, joka kannattaa kokea vedeltä käsin joko vuonoristeilyn kyydissä tai kajakilla meloen. Yksi upeimmista vuonon nähtävyyksistä on ”Seitsemän sisarta”-vesiputous, joka ryöppyää vuonoon lähellä Geirangeria. Henkeäsalpaavimmat näkymät vuonoon saat maan päältä, kun kipuat ylös mahan pohjassa tuntuvaa Trollstigen-maisemareittiä. Päällä vaivannäkö palkitaan, sillä näköalat ympärillä kohoaviin vuoriin ja alas vuonolle ovat sanoinkuvaamattomat. Jos kaipaat rennompaa lähestymistä, lähde ongelle vuonon rannalle.

Geirangervuonolle pääset lentämällä tai junalla läheiseen Ålesundiin, josta voit jatkaa matkaa autolla tai bussilla. Harkitse myös osallistumista suositulle Hurtigruten-risteilylle esimerkiksi Bergenistä käsin!

Etsi lennot Ålesundiin Etsi majoitus Geirangerista

Sognevuono

Aerial view of Flam village. Norway.

Sognevuonon ympäristöstä löydät niin vehreitä laaksoja kuin jäätiköitäkin. Kuvassa Flåmin kylä.

Kiinnostavatko Norjan syvimmät vuonot? Suuntaa siis Sognevuonolle, joka on paitsi syvin vuono Norjassa, myös maailman toiseksi pisin vuono. Sen edelle kirii vain Grönlannin Scoresbynsalmi. Sognevuonolle on mahdollista seilata myös isommilla laivoilla, sillä se on peräti 1308 metriä syvä. Vuonoa taas ympäröivät aina 1700 metrin korkeuteen ylettyvät vuorenhuiput, jotka suorastaan kutsuvat patikointiretkille.

Vuonon sisimmässä osassa piileksii kaksi upeaa luonnonpuistoa, kauniita vuorijonoja ja vehreitä laaksoja, jotka kaikki ovat käymisen arvoisia. Täältä löydät myös mahdollisuuksia koskenlaskuun, kiipeilyyn ja maastopyöräilyyn. Vuonon vierellä lepää myös manner-Euroopan suurin jäätikkö, Jostedalsbreen, johon voit tutustua opastetuilla retkillä.

Etsitkö jotain tyystin erilaista? Suuntaa Sognevuonon sivuvuonoon Aurlandsfjordeniiin, ja sen pohjukassa sijaitsevan Flåmin kylään. Kylästä ylös vuorille kulkevan Flåmin junaradan sanotaan olevan yksi maailman kauneimmista – kehut onkin helppo uskoa, kun ihailee radan ympärillä avautuvia vuoristonäkymiä, rotkoja ja solisevia vesiputouksia.

Sognevuonolle pääset helpoiten lentämällä Bergeniin ja jatkamalla sieltä matkaa junalla, bussilla tai autolla. Kesäaikaan Bergenistä Flåmiin pääsee myös päivittäistä laivareittiä pitkin.

Etsi lennot Bergeniin Etsi majoitus Flåmista

Nærøyfjorden

Man sits on the edge of an overhanging rock to admire the view over Naeroyfjord near Gudvangen in Norway

Kapea Nærøyfjorden on syystäkin Unescon maailmanperintökohde

Älä poistu Sognevuonon ympäristöstä vielä! Käy ehdottomasti myös Nærøyfjordenilla, joka on Sognevuonon sivuhaaroista kapein, tunnetuin ja ehdottomasti kaunein. Geirangervuonon tavoin Nærøyfjorden on Unescon maailmanperintökohde, ja myös yksi suosituimmista Norjan vuonoristeilykohteista. Tähän on syynsä: laiva tuntuu hipovan kapeimmillaan vain 250 metrin levyisen vuonon seinämiä, ja ympärillä avautuvat uskomattomat maisemat, uljaat lumihuippuiset vuoret, majesteettiset vesiputoukset ja vuorten väliin jäävät pienet viheralueet, joissa kukoistavat maatilat.

Oslonvuono

Frognerkilen bay photographed from the air with a drone. Yachts and leisure boats are parked at the marina. The forested area to the left, near the waterside, is Bygdøy. The European route E18 runs along the shore. In th background are the far away mountains that can be seen on the horizon and the clear blue sky of a day in May.
Frognerkilen is a bay in the inner Oslofjord of Norway, east of the Bygdøy peninsula.
It was an important shipping port for timber in the 17th and 18th centuries, but today a large part of the bay is used as a harbour for leisure boats.

Bygdøy-niemen itäpuolella sijaitseva Frognerkilen on rauhaisa huvivenesatama ja yksi Oslonvuonon perimmäisistä lahdenpohjukoista.

Melkein puolet Norjan väestöstä asuu Oslonvuonon laitamilla. Se on siis kiistatta eläväisin Norjan vuonoista, ja hyvin suosittu myös vuonoristeilijöiden keskuudessa. Vuonon pohjukassa sijaitseva Oslo on erinomainen ensikosketus luonnon vaikutuksesta norjalaiseen elämäntapaan: tutustu esimerkiksi Oslonvuonon rannalla sijaitsevaan upeaan oopperataloon, joka on saanut innoituksensa jäävuorista. Lähde saarihyppelylle vuonon monille saarille, joista löydät historiallisia nähtävyyksiä, kauniita rantoja sekä puistoalueita. Jos haaveilet virkistävästä uinnista Norjan vuonoissa, aloita Oslonvuonosta: täältä löydät hyviä uimapaikkoja sekä myös Norjan lämpimimmät vedet.

Etsi lennot Osloon Etsi majoitus Oslosta

Lysevuono

Lysevuonon ympäristöstä löydät suosituimmat Norjan vuonojen nähtävyydet. Ei heikkohermoisille!

Jos suuntaat lomallasi Stavangeriin ja läheiselle Lysevuonolle, muista pakata mukaan hyvät kengät! Vuonoon ja sitä ympäröiviin kauniisiin vuoriin tutustuminen nimittäin onnistuu parhaiten jalkaisin. Aloita retkesi vuonon viereisestä Flørlin kylästä: käännä selkäsi vuonolle ja kipua ylös maailman pisimpiä puisia rappusia. 4444 askelmaa sisältävät portaat vievät sinut ylös vuorelle, jonka huikeat näkymät palkitsevat urakan. Ylhäältä voit palata takaisin kylään eri reittejä pitkin – älä kuitenkaan kiipeä alas portaita, sillä näin päin reitti voi olla vaarallinen!

Lysevuonon laidalta löydät myös muita hermoja koettelevia näköalapaikkoja: Norjan suosituimman luontokohteen Preikestolenin sekä tuhannen metrin suoran pudotuksen kohti vuonoa tarjoavan, huiman Kjeragin kalliokielekkeen, joka on erityisesti base-hyppääjien suosiossa. Täältä löydät myös vilunväristyksiä aiheuttavan Kjeragboltenin, kahden kallioseinämän väliin kiilautuneen kivenlohkareen, jolle voi kiivetä – jos uskallat!

Etsi lennot Stavangeriin Etsi majoitus Stavangerista

Trollfjord

Trollfjordin karut pohjoisen maisemat ovat taianomaisia niin kesällä kuin talvellakin

Pohjois-Norjan Lofooteilta löydät upean, kaksi kilometriä pitkän ja hyvin kapean vuonon. Hurtigruten-risteily ulottuu tännekin, vaikka suuri alus tuntuu paikoin kolhivan vuonon laitoja. Trollfjord on suosittu kohde erityisesti talvisin, kun värikkäät revontulet tanssivat pimeän vuonon yllä. Älä kuitenkaan karta kohdetta myöskään kesällä: vuonon yllä paistava keskiyön aurinko ja yötön yö ovat maaginen kokemus. Saatatpa myös nähdä valaiden hyppivän vuonossa, jota ympäröi villi ja karu pohjoisen luonto.

Lofooteille pääset helpoiten lentämällä läheiseen Narvikiin ja jatkamalla sieltä matkaa esimerkiksi autolla. Lisää vinkkejä Lofoottien matkaan löydät täältä: Autolla Lofooteille – koe unohtumaton automatka Norjaan

Etsi lennot Narvikiin Etsi majoitus Lofooteilta

Hardangerinvuono

Hardangerinvuonon Trolltungalle päästäkseen täytyy nähdä vaivaa, mutta ponnistelu palkitaan

Hardangerinvuono on maailman neljänneksi pisin vuono, ja Norjan toiseksi pisin. Täältä löydät myös Norjan kauneimpia maisemia: yksi suosituimmista kohteista on Trolltunga, peikon kieli, joka työntyy ulos vuoresta 700 metrin korkeudessa Ringedalsvatnet-järven yllä. Reitti kielekkeelle on vaativa ja reissu vie kokonaisuudessaan arviolta 10-12 tuntia, joten ihan kevyesti varustautuneena matkaan ei kannata lähteä. Perillä ponnistelu palkitaan: Trolltunga on henkeäsalpaavan kaunis ja näkymät yli järven huimat, vaikka korkeanpaikan kammoisia saattaa hivenen hirvittää.

Vuonolla on toki muutakin nähtävää: lähde opastetulle retkelle Folgefonnan jäätikölle, hyppää jonkin vuonolla kulkevan risteilijän kyytiin tai koe ympäröivän luonnon kauneus kajakista käsin.

Hardangerinvuonolle pääset helpoiten lentämällä Bergeniin, josta on bussiyhteys suoraan vuonolle.

Etsi lennot Bergeniin Etsi majoitus Bergenistä

Trondheiminvuono

Sunset at Trondheim fjord during low tide

Auringonlasku Trondheiminvuonolla laskuveden aikaan

Trondheiminvuono on upea yhdistelmä luontoa ja historiaa. Avara vuono oli tärkeä kulkureitti jo viikinkien aikaan, ja siellä sijaitsee myös suosittuja nähtävyyksiä, kuten monipuolisen historian omaava Munkholmenin linnoitus. Vuono on yksi helpoiten saavutettavissa olevista Norjan vuonoista, sillä se sijaitsee aivan Trondheimin kaupungin edustalla.

Trondheiminvuono on tunnettu myös rikkaasta luonnostaan: vuonolla voi tavata lukuisia lintulajeja, ja sukeltamisesta innostuneiden kannattaa suunnata veden alle: Trondheiminvuonossa tavataan paitsi enemmän kalalajeja kuin muissa Norjan vuonoissa, pinnan alta voi löytää myös ihmeellisiä koralleja sekä toisen maailmansodan aikaisia lentokoneenhylkyjä.

Etsi lennot Trondheimiin Etsi majoitus Trondheimista

Magdalenefjord

Magdalenefjord in northwestern Spitsbergen. Norway. Europe.; Shutterstock ID 1222385968

Syrjäinen Magdalenevuono on kuin toisesta maailmasta

Norjan pohjoisimmat vuonot eivät löydy mantereelta, vaan kaukaa Euroopan pohjoisimmasta kolkasta, Norjalle kuuluvan Huippuvuorien perukoilta. Matkusta tänne kokemaan villin pohjoisen maaginen autius: katsele ohi lipuvia jäätiköitä, hengitä kirpeää arktista ilmaa ja nauti ympärillä vallitsevasta avarasta tyhjyydestä. Huippuvuoriin ja leveään Magdalenefjordiin pääset tutustumaan parhaiten risteilyalusten kyydissä – alusten kansilta on helppoa, ja turvallista, bongata paitsi ympäröiviä huimia maisemia, myös valaita, mursuja ja jääkarhuja.

Etsi lennot Huippuvuorille Etsi majoitus Huippuvuorilta

Ihastuitko Norjan huimaan luontoon? Lue myös nämä artikkelit ja inspiroidu tulevaa Norjan matkaa varten!

Kirjoittajasta

momondo Suomimomondon tavoitteena on innostaa kaikkia pysymään uteliaina – sillä matkustaminen voi avata mielemme maailmaan, jossa erilaisuutemme ovat inspiraation lähde, eivät suvaitsemattomuuden ja ennakkoluulojen lähde. Koetaan maailma yhdessä – päivittäisen inspiraation, matkavinkkien ja muiden tekijöiden kautta. Seuraa meitäInstagramissa saadaksesi lisää inspiraatiota.

Tutustu muihin artikkeleihin