Via Baltica eli Eurooppatie E67 kulkee Viron, Latvian ja Liettuan kautta Puolaan, ja se tarjoaa helpoimman ja edullisimman reitin Suomesta maanteitse Keski-Eurooppaan. Virallisesti Via Baltica starttaa Helsingistä, ja päättyy Tallinnan, Riian ja Kaunaksen kautta Varsovaan. Puolasta matkaa voi jatkaa vaikka Prahaan tai Berliiniin.
Mistä lähteä matkaan?
Helpoin tapa korkata Via Baltica on lähteä matkaan Tallinnan satamasta, jonne on Helsingistä lukuisia lauttayhteyksiä päivässä. Vaihtoehtoisesti voi hankkia lennot Tallinnaan, ja vuokrata auton edullisesti vasta Virosta. Välimatka Tallinnan ja Varsovan välillä on 970 kilometriä ilman poikkeuksia reitiltä, ja sen hurauttaa lyhimmillään vuorokaudessa.
Via Baltican nähtävyydet?
E67 on itsessään varsin tylsä tie, mutta kun varaat reilusti aikaa, voit kokea matkan varrella Baltian ja Puolan kiehtovat suurkaupungit, sekä monta muuta huikeaa paikkaa, jonne et ehkä muuten eksyisi. Ja tällä matkalla kannattaa todellakin poiketa reitiltä: parhaat Via Baltican nähtävyydet löytyvät merenrantaa mutkittelevilta serpentiiniteiltä, viehättävistä pikkukylistä ja luonnonhelmasta, mutta silti inhimillisten välimatkojen päästä.
Via Baltican majoitus?
Majoituskohteita ja leirintäalueita löytyy reitiltä kohtuullisesti, joskin voi olla suositeltavaa varata hotelli etukäteen, sillä hinnat vaihtelevat tien päällä melkoisesti, ja vapaat huoneet täyttyvät sesonkiaikaan nopeasti.
Via Baltican toteuttamiselle ei ole yhtä oikeaa tapaa, mutta yksi on varmaa: varaa riittävästi aikaa ja anna matkasuunnitelmasi joustaa – vaikka vain siltä varalta ettet haluakaan vielä palata kotiin.
Tässä tulevat meidän parhaat vinkkimme Via Balticalle.
Viro – Kylpyläkaupunkeja, saariston taikaa ja romanttisia rantateitä
Jos maltat jäädä ensimmäisellä etapillasi Tallinnaan, starttaa loma syömällä hyvin jossakin näistä kehutuista Tallinnan ravintoloista, ja nauti kesäisen Tallinnan nähtävyyksistä, ostosmahdollisuuksista ja tapahtumista. Jos matkustat koko perheen voimin, katso vinkkimme Tallinnaan lasten kanssa.
Viroa kannattaa kuitenkin nähdä laajemminkin. Aja puolentoista tunnin ajomatkan päähän Tallinnasta sijaitsevaan viehättävään Haapsalun merenrantakaupunkiin, ja jatka sieltä matkaa hiekkarannoistaan ja kylpylöistään tunnettuun Pärnuun. Matkalla voit poiketa myös Viron suurimassa kansallispuistossa Matsalussa, ja jos aikasi riittää, Saarenmaan ja Muhun saaristolaismaisema ja vanhojen kylien nostalginen tunnelma kannattaa ehdottomasti kokea. Tule vaikka juhannuksena, jota juhlitaan saaristossa perinteikkäin menoin, mutta varaudu ruuhkiin lautoilla.
Ja jos haluat jäädä rentoutumaan Viroon pidemmäksikin aikaa, tsekkaa myös nämä ihanat Viron kylpyläkohteet.
Virosta matka jatkuu Latviaan. Pärnusta ajaa Iklan raja-asemalle noin tunnissa vanhaa Riian maantietä ja Tallinna-Pärnu-Ikla -tieosuutta pitkin. Viron lounaisrannikkoa pitkin mutkitteleva tie tunnettiin jo 1700-luvulta merkityksellisenä reittinä Baltian suurimpaan kaupunkiin Riikaan, ja sen varrella voi yhä nähdä palan kauneinta Via Balticaa. Matkalla kannattaa oikaista aivan rannan tuntumassa kulkeville pikkuteille, ja pysähtyä esimerkiksi vielä Viron puolella Kablin viehättävässä lomakylässä.
Latvia – Huvittelua Baltian Pariisissa, hiekkarantoja ja vanhoja kalastajakyliä
Suuntaa Latviassa Riikaan, jonne on rajanylityksen jälkeen matkaa reilu 100 kilometriä. Reitti jatkuu suurilta osin kauniina rantatienä pienien latvialaisten lomakylien läpi.
Tutustu Riiassa ainakin kauniiseen vanhaankaupunkiin ja käy tunnelmallisella jokiristeilyllä. Huikeasta kulttuuri- ja musiikkitarjonnasta voi lisäksi löytää helmiä pikkurahalla. Kaupungin majoituskohteet täyttyvät sesonkiaikaan nopeasti, joten mikäli haluat yöpyä täällä, voi olla viisasta varata hotelli Riiasta etukäteen.
Jos Riiasta jatkaa Via Balticaa suoraan Liettuan rajalle, ei kilometrejä kerry mittariin Latvian puolella kuin reilu 200. Mutta täällä kannattaa koukata kirjaimellisesti kautta rantain – matkan varrelle osuu huikeita paikkoja, etkä varmasti kadu ylimääräisiä kilometrejä! Perinteikkään kylpyläkaupungin Jūrmalan upeat hiekkarannat odottavat alle tunnin ajomatkan päässä, ja kesällä löydät sieltä myös seudun vilkkaimman yöelämän.
Jūrmalasta kannattaa jatkaa länteen P131-rannikkotietä pitkin, ja pysähtyä vajaan kahden tunnin ajomatkan päähän Kolkaan, Slīteren kansallispuiston alueelle. Täällä Kurzemen niemenkärki tarjoilee erityisen komeita auringonlaskuja sekä upeita tyrskyjä esimerkiksi surffareille, ja alueen vanhat liiviläiset kalastajakylät kuten Kolka, Mazirbe ja Košrags ovat jo uhanalaisuutensakin vuoksi merkittäviä vierailukohteita.
Kun jatkat edelleen rannikkoa pitkin etelään Liettuan rajaa kohti, pysähdy matkalla vielä Ventspilsin kaupunkiin, josta löydät kenties Latvian puhtaimmat rannat ja kauniin vanhankaupungin. Rannan läheisyydestä löydät myös Baltian parhaaksi kehutut leirintäalueet.
Vinkki: Jos haluat jättää rannikkokierroksen väliin, suuntaa sen sijaan Riiasta itään upeaan Gaujan kansallispuistoon, joka kuuluu Latvian tärkeimpiin nähtävyyksiin. Jos jatkat Riiasta suoraan Liettuan rajalle, poikkea E67:ltä edes parikymmentä kilometriä, ja käy tutustumassa hulppean Rundālen barokkipalatsin nähtävyyksiin.
Liettua – Lomakylien charmia, hiekkadyynejä ja keskieurooppalaista tunnelmaa
Liettuassa on sanottu olevan Baltian parhaat tiet, ja erityisesti Liettuan Via Baltican osuus on huippukunnossa. Täällä kannattaa kuitenkin pitää kaasujalka kurissa, sillä liikenneratsioita on tiuhaan.
Vinkki: Jos saavut Liettuaan suoraan Riiasta, pääset E77-tietä pitkin suoraan vaikuttavalle Šiauliain ristikukkulalle, joka on lähes pakollinen nähtävyys matkan varrella, vaikka se tekeekin koukkauksen Via Balticalta.
Rajanylityksen jälkeen Liettuassa kannattaa ankkuroitua paikallisten suosimaan rantalomakohteeseen Palangaan, tai Liettuan ainoaan satamakaupunkiin Klaipėdaan, joka on myös maan kolmanneksi suurin kaupunki. Klaipėdasta voit tehdä lauttamatkan Nidan tai Juodgrantén lomakyliin, jotka sijaitsevat huippukapealla Kuurinkynnäksen niemellä Liettuan edustalla. Ainutlaatuinen Kuurinkynnäs Euroopan suurimpine hiekkadyynimaisemineen on Unescon maailmanperintökohde.
Nida ja Juodgranté sopivat hyvin päiväretkikohteiksi, mutta koska edestakaisessa lauttamatkassa tuhraantuu kuitenkin aikaa, näihin kohteisiin kannattaa jäädä myös yöksi – tai pidemmäksikin aikaa, jos liettualainen lomaidylli vie mennessään ja kaipaat tässä kohtaa lepoa ajamisesta. Katsasta etenkin viihtyisät majatalotyyppiset hotellit Nidassa, sekä Klaipėdan hotellit mantereella. Nidassa on myös hyvä campingalue.
Mantereelta voit jatkaa matkaa sisämaahan Kaunasiin ja edelleen pääkaupunkiin Vilnaan, joissa molemmissa pääsee jo kiinni keskieurooppalaiseen tunnelmaan. Historiallisessa Kaunasissa on monia hyviä yöpymispaikkoja sekä hieno keskiaikainen vanhakaupunki, jossa sijaitsee muun muassa Kaunasin linna sekä suuri katedraali. Keskitysleirinä käytetty Yhdeksäs linnake on tärkeä liettuanjuutalaisten muistomerkki, ja yhtä lailla vaikuttava vierailukohde.
Vilna taas on vilkas yliopistokaupunki, jonka sydämenä toimii keskiaikainen raatihuoneentori. Muihin mielenkiintoisiin nähtävyyksiin kuuluu viehättävä Unescon suojelema vanhakaupunki, kaupungin symbolina pidetty Aamunkoiton portti, sekä Vilnan vanhaan juutalaisgettoon noussut boheemi Uzupiksen taiteilijakaupunginosa.
Vilnasta on matkaa Puolan rajalle enää reilu 200 kilometriä, ja Kaunasista E67-tietä pitkin reilu 100 kilometriä.
Vinkki: Liettuassa, kuten Latviassakin, harrastetaan ahkerasti yksityismajoituksen vuokraamista, ja esimerkiksi viehättävää maaseutumajoitusta sekä edullista B&B -majoitusta löytyy rannikon lisäksi ympäri maata, joten katso myös nämä vaihtoehdot, kun haluat yöpyä edullisemmin suurten kaupunkien ulkopuolella. Psst! Voit valita Bed & Breakfast -majoitustyypin momondon hotellihaussa.
Puola – Vehreitä järviseutuja, väkevää historiaa ja ihastuttavia satamakaupunkeja
Rajanylityksen jälkeen aja E67-tietä pitkin Augustówiin saakka, jossa Via Baltica haarautuu. Täältä alkaa viimeinen etappi pääkaupunkiin Varsovaan, jonne Via Baltica virallisesti päättyy.
Mutta sitä ennen kannattaa vielä tutustua Koillis-Puolaan: Augustówin lomakaupunki ja sitä ympäröivät vehreät järviseudut ovat taatusti ylimääräisten kilometrien arvoisia, ja Biebrzan kansallispuisto tarjoaa huikean setin mitä monimuotoisinta flooraa ja faunaa sekä loputtomasti patikkamaastoja. Ja jos et vieläkään malta päättää road trippiäsi, aja Augustówista länteen noin 300 kilometriä Masurian järvialueelle, jonka maisemat kuuluvat Puolan komeimpiin.
Varsovan sijasta voit myös kurvata viimeiselle etapille Pohjois-Puolaan ja tutustua Pommerin rannikon tärkeisiin kaupunkeihin Gdanskiin, Sopotiin ja Gnydiaan. Trójmiastoksi, eli kolmoiskaupungiksi kutsuttava hurmaava trio tarjoilee pittoreskia hansakaupunkien tunnelmaa, kylpylöitä, koristeellista arkkitehtuuria ja edullista majoittumista: etenkin Gdanskin halvat hotellit kannattaa tsekata.
Gdanskista voi aloittaa kotimatkan Suomeen, sillä täältä pääsee lautalla ainakin Tukholman liepeille, tai jos autonvuokrausehtosi sallivat ajoneuvon jättämisen tänne, voit varata täältä myös lennot Helsinkiin. Voit myös palata takaisin Via Balticaa pitkin Tallinnan satamaan.
Jos kuitenkin jatkat Varsovaan saakka, poimi räikeän uudisrakennuksen seasta Varsovan parhaat palat: tutustu Unescon suojelemaan restauroituun vanhaankaupunkiin, joka tuhoutui toisessa maailmansodassa lähes täysin. Myös Varsovan kirkot ja katedraalit, sekä jättimäiset puistoalueet, kuten Ogród Sask ja Lazienkipuisto, ovat vierailun arvoisia.
Varsovasta, Via Baltican päätepysäkiltä, kannattaa poiketa vielä Puolan kakkospääkaupunkiin, Krakovaan. Krakova on Varsovaa elegantimpi ja kauniimpi kaupunki, ja mielenkiintoisia nähtävyyksiä riittää hyvin myös näillä main: tutustu ainakin Wieliczkan suolakaivoksiin sekä trendikkääseen Kazimierzin juutalaiskortteliin, ja jos kestät vielä toisen maailmansodan perintöä tässä kohtaa lomaasi, ovat Auschwitzin ja Birkenaun keskistysleirit pysäyttäviä vierailukohteita lähellä.
Tai skippaa jo nähtävyydet, ja nauti nuorekkaan Krakovan shoppailumahdollisuuksista, eloisasta tunnelmasta ja vilkkaasta yöelämästä.
Huomioitavaa Puolassa:
- Teiden kunto vaihtelee paljon, ja liikennekulttuuri on huolettomampaa kuin Baltian maissa.
- Tietyöt ruuhkauttavat Via Baltican tieosuuksia aika ajoin. Tarkista ajankohtainen tilanne.
- Puolassa on oma valuutta, Varaa jonkin verran paikallista rahaa muun muassa tiemaksuihin, joita peritään Puolassa myös henkilöautoilta, toisin kuin Baltian maissa.
Yleisiä vinkkejä Via Balticalle
Via Balticalle on syytä valmistautua huolellisesti. Autoliiton sivuilta löydät autoilijan muistivinkit Via Balticalle, monipuolisen Baltia-oppaan, sekä apua reittisuunniteluun. Tässä myös muutama tärkeä vinkki mukaan matkan suunnitteluun:
- Kaikki Via Baltican maat ovat Schengen-maita, joten rajatarkastuksia ei ole. Varmista silti, että mukanasi on henkilöllisyystodistus, ajokortti ja kaikki auton paperit.
- Kaikki Baltian maat vaativat auton pakollisiksi varusteiksi ensiapulaukun, heijastinliivit ja palosammuttimen.
- Lataa tuoreimmat mahdolliset tiekartat, ja liiku pääosin valoisaan aikaan.
- Huoltoasemia ja levähdyspaikkoja on Via Baltican varrella tiuhaan. Majoituskohteita ja leirintäalueita löytyy reitiltä kohtuullisesti, joskin voi olla suositeltavaa varata hotelli etukäteen, sillä hinnat vaihtelevat tien päällä huimasti.
- Liikenne muodostaa matkasi suurimman turvallisuusriskin. Puikoissa tulee olla kokenut kuski. Liikennekulttuuri poikkeaa suomalaisesta monin paikoin, eikä varsinkaan reitiltä poikkeavien teiden kunnosta ole takeita. Itse Via Baltica on kuitenkin mainettaan parempi, ja jatkuvan kunnostuksen ansiosta nyt nopeampi ja paremmassa kunnossa kuin koskaan.
- Neuvostoliiton peruja oleva kehno palvelualttius saattaa yllättää etenkin suurimpien kaupunkien ulkopuolella. Opettele edes muutama perusfraasi paikallisella kielellä, joka voi helpottaa asiointia. Tämä pätee etenkin Puolassa.