1. Pastéis de bacalhau
Suositun portugalilaisen sanonnan mukaan turskareseptejä on enemmän kuin vuodessa on päiviä. Portugalilaisen ruokakulttuurin tärkein perustarvike onkin turska eli bacalhau. Se voidaan esimerkiksi murskata maukkaiksi kalamurekepihveiksi, joissa on kultainen ja rapea ulkokuori ja sisältä pehmeitä. Näitä voidaan tarjota joko alkupaloina tai riisin ja salaatin kera.
2. Bacalhau à brás
Turskapohjaisten ruokalajien tekemiseen käytetään paljon kekseliäisyyttä. Jos esimerkiksi ruskistat silputtua turskaa sipulien ja ohuiden ranskalaisten kanssa, lisäät oliiveja ja persiljaa niin saat bacalhau à brásaa. Se on niin maukasta ja helposti valmistettavaa, ettei ruoan suosio ole yllätys.
3. Alheira de Mirandela
Alheira on savustettujen makkaroiden ja chouriçosien (porsaanlihamakkara, joka suljetaan alkuperäiseen suoleensa) rinnalla oleva klassikko, jonka juutalaiset loivat. Makkara oli osa heidän taidokasta juontaan huijata portugalilaisia tutkijoita luulemaan heidän olevan kristittyjä. Nykyään kyseinen makkara, jonka tekemiseen ei käytetä sianlihaa, on perinteikäs ruoka-annos. Sen kanssa tarjotaan usein paistettujaa kananmunia ja ranskalaisia.
Katso tästä resepti.
4. Francesinha
Tässä on teille esimerkki juustokinkkuvoileivän uudelleenkeksimisestä: triplaa juustomäärä, lisää kerroksittain lihaa ja kaada paistinkastiketta sielusi kyllyydestä. Tämä oportolainen resepti on kuin ranskalainen Croque Monsieur moninkertaisena, mikä oikeuttaakin leivän nimen (käännettynä pieni ranskalainen nainen) sekä syntisen hyvän maun.
5. Cozido à portuguesa
Perinteikäs lihapata, joka pitää sisällään kanaa, häränlihaa, porsaanlihaa sekä useita sika- ja verimakkaroita. Tämä sydämellinen ja lihaista kokonaisuus pitää sisällään myös vihanneksia, esimerkiksi keitettyjä porkkanoita, papuja ja kaalia. Näiden herkkujen keittämiseen käytetystä vedestä muodostuu ravitseva liemi, jonka voit joko juoda tai käyttää riisin keittämiseen.
6. Caldeirada de peixe
Portugalilaisessa ruokakulttuurissa yleistä on meriruoan runsas käyttö. Laita kaikki, mitä vain käsiisi saat, kattilaan. Lopputuloksena saat caldeiradaa, kalakeittoa, johon kuuluu monia eri kalalajeja ja äyriäisiä. Peitä seos tomaateilla ja yrteillä. Valmis keitto on rikas, paksu ja ravitseva ruoka-annos pitkän rantapäivän jälkeen.
7. Amêijoas à Bulhão Pato
Tee itsellesi palvelus: nappaa kylmä olut, paistattele iltapäivän auringossa ja tilaa annos tätä maukasta herkkuruokaa. Tämä simpukkainen annos ei koostu ainoastaan sitkeän, kuorien sisällä olevan herkun syömisestä, vaan myös leivänpalojen dippaamisesta sen loistavaan kastikkeeseen. Kastike koostuu oliiviöljystä, korianterista, valkosipulista ja usein valkoviinistä. Täydellinen välipala laiskana iltapäivänä kavereiden kanssa.
8. Queijo da Serra
Serra -juusto on valmistettu lampaanmaidosta ja sisältää terävän maun sekä siirappisen tekstuurin. Jostain käsittämättömästä syystä sitä ei tunneta Portugalin ulkopuolella juuri ollenkaan. Juusto vaihtelee pehmeästä ja voisesta kovaan, voimakkaamman makuiseen versioon. Juustonrakastajat ovat syystäkin ihastuneet Queijo de Serraan.
9. Caldo verde
Tätä keittoa tavataan perinteikkäissä portugalilaisissa juhlissa kuten caldo verdessä, juhlassa kaupunkien suojelijapyhimysten kunniaksi. Se valmistetaan perunoista, sipuleista, lehtikaalista ja porsaanmakkaran siivuista (chorizo). Täydellinen lohturuoka, jota voidaan tarjota niin iltapalana kuin ennen pääruokaa.
10. Sardinhas assadas
Lissabonin yleisin ruoka-annos on puuhiilessä grillatut sardiinit. Se yhdistää meriruoan raikkauden ja grillin savuisen tuoksun. Löydät tätä ruokaa pääosin ravintoloista, mutta myös kaduilta heinäkuussa Santo António –juhlien aikaan. Ovatpa sardiinit maissileivän päällä, tarjoiltuna paistetun paprikasalaatin tai keitettyjen vihanneksien kanssa, muista kastella ne kauttaaltaan runsaassa oliiviöljyssä saadaksesi kaiken irti makukokemuksesta!
11. Bolo do caco
Valkosipulileipä perinteisellä Madeiran saaren twistillä. Tämä tasainen ja pyöreä leipä on valmistettu artisaanibasalttikivessä ja se takaa nautinnollisen elämyksen tarjoiltaessa kuumana ja rapeana. Jotkut hampurilaiskaupat ovat jopa ottaneet leivän hampurilaissämpyläkseen. Idea on niin hyvä, että kokeiltuasi tätä purilaista toivot, että olisit keksinyt sen ensimmäisenä.
12. Arroz de Pato
Ei enempää tai vähempää kuin ankkarisotto rapealla pinnalla ja peiteltynä chorizon (porsaanmakkara) siivuilla. Ennen uuniin menoa ankka keitetään mureaksi, jolloin se on pehmeää päästessään suuhusi. Punaviinin kera tämä on täydellinen kulinaristinen kokemus.
Katso resepti tästä.
13. Pastel de Belém
Katolilaiset nunnat loivat alunperin salaisen reseptin, Pastel de Belém, jota myydään kauppapaikalla Mosteiro dos Jerónimosin lähellä Lissabonissa. On käyty kiivasta väittelyä reseptin erosta tunnetumpaan astel de nataan. Joidenkin mielestä eroa ei ole lainkaan – vain nimi on eri, koska tätä tiettyä lajiketta myydään Belémin alueella. Toisten mielestä reseptit ovat täysin erilaisia. Sen pituinen se.
Mutta luota meihin – maku on erilainen. Se on! No, mutta oikeasti kannattaa kokeilla itse yksi ja ratkaista tämä asia lopullisesti.
14. Torta de Azeitão
Kananmunasta valmistetut jälkiruoat ovat melko yleisiä Portugalissa ja niistä löytyy erilaisia alueellisia muunnoksia. Yksi kuuluisimmista on Torta de Azeitão, joka on pehmeä ja kuohkea kakku. Kakun päällä on makeaa munankeltuaista ja se rullataan lopuksi. Nämä tortat ovat nautinto kaikille makeanhimoisille ja niitä on pakko maistaa matkustaessasi Azeitãon ohi.
15. Ovos moles de Aveiro
Jos elämästäsi puuttuu mielestäsi jotain, sinun täytyy kokeilla ovos molesia: makeaa munankeltuaistahnaa kääritään paperinohueen vohvelikeksiin simpukan muodossa. Vaikka tämä ei ratkaisisi kaikkia ongelmiasi, voi se ehdottomasti makeuttaa päivääsi. Edes tunnettu portugalilainen kirjailija 1800-luvulta, Eça de Queirós, ei voi kiistää tätä. Hän mainitsi tästä herkkuruoasta novellissaan ”The Maias”. Averion kaupunki, josta resepti on kotoisin, on hyvin ylpeä tästä. Ja syystäkin.
16. Pão de ló
Perinteinen portugalilainen sokerikakku on suosittu jälkiruoka jouluna ja pääsiäisenä. Sitä myydään useimmissa leipomoissa käärittynä pelkkään valkoiseen paperiin. Pehmeä, yksinkertainen ja kuohkea pão de ló sopii tarjoiltavaksi jäätelön kera tai sellaisenaan.
17. Polvo à Lagareiro
Kuinka voisimme olla sisällyttämättä mustekalaruokia listaamme portugalilaisista herkuista. Se on mahdotonta. Mustekala (tai polvo) on niin erityistä ruokaa, että sitä syödään juhlatilaisuuksissa kuten joulupäivällisellä. Sitä tarjoillaan myös alkupalana useimmissa kalaravintoloissa pääosin kylmänä sipulien, oliiviöljyn ja persiljan kera. Polvo à Lagareiro on paistettua mustekalaa upotettuna oliiviöljyyn ja tarjoiltuna uuniperunoiden kera.
Katso resepti tästä.
18. Arroz doce
Arroz doce on jälkiruokaa, jota portugalilainen isoäitisi rakastaisi valmistaa sinulle. Kyseessä on sitruunan kanssa paistettu riisivanukas, joka on maustettu kanelilla. Ruoassa on jännittävä ja kuuma maku, joka muistuttaa sinua joulujuhlista ja kodista. Voit olla varma, että tämä kotoisa portugalilainen makuelämys tuo iloa jokaisella lusikallisella.
19. Queijadas de Sintra
Nämä kananmunaleivonnaiset on valmistettu tuoreesta juustosta ja ne ovat ihanan Sintran kylän ylpeys. Sinne matkustaminen kestää vain 20 minuuttia autolla ajaen. Jos olet vierailemassa linnassa tai kävelemässä metsässä, älä unohda pysähtyä leipomossa hakemassa mukaasi queijadasia, joiden päälle on ripoteltu kanelia maun tehostamiseksi.
Katso resepti tästä.
20. Salame de chocolate
Kirjaimellisesti suklaasalamimakkaraa. Tämä makkaran muotoinen makeinen on helppo tehdä ja sitä myydään pakkauksissa portugalilaisissa valintamyymälöissä. Sen alkuperää ei tiedetä, vaikka monet eurooppalaiset maat ovatkin väittäneet reseptiä omakseen. Varmaa on kuitenkin, että nainen (tai mies), joka päätti sekoittaa suklaajauhetta, voita, kananmunia ja rikottuja keksejä yhteen, oli nero.