Hauskat paikannimet ovat valloillaan ympäri Suomen! Niin isompien kaupunkien osat kuin järvet, suot, pellot ja syrjäiset kylät on nimetty mitä ihmeellisimmillä syillä ja kuvauksilla. Oma lukunsa ovat kaksimieliset paikannimet, mutta tässä artikkelissa otimme käsittelyyn erikoiset paikannimet: mistä löytyy jäätävä Pakasaivo tai hassutteleva Hörhö? Entäpä karmiva Mörkölinja? Hyppää tänä kesänä rattiin ja lähde momondon kanssa road tripille läpi hauskojen paikannimien Suomessa!
Hiuksia nostattava kaupunginosa: Mörkölinja, Kouvola
Jos uskallat, poikkea hassut paikannimet -road tripillä Kouvolan Mörkölinjaan! Pahaenteisestä nimestä huolimatta et löydä täältä mörköjä, vaan romanttisesti ränsistyneen pientaloalueen. Perimätiedon mukaan Mörkölinjan nimi tulee joko torpanrakentajalle ilmestyneestä möröstä tai paikalla sijainneesta synkästä kuusimetsästä, jolla on peloteltu lapsia. Aurinkoisena kesäpäivänä Mörkölinja ei kuitenkaan tunnu järin pelottavalta, vaan hyvinkin miellyttävältä paikalta.
Tiesitkö, että Kouvolasta löytyy myös Unescon maailmanperintökohde? Noin kolmenkymmenen kilometrin päässä Kouvolan keskustasta sijaitseva Verlan vanha pahvitehdasalue on ehdottomasti poikkeamisen arvoinen: idyllinen ruukkiympäristö, näyttelyt ja käsityöläispuodit vetävät kesäisin väkeä puoleensa. Alueella voi myös yöpyä joko ihanissa 1800-luvun työläismökeissä, retrohenkisissä 1960-luvun mökeissä tai vaikka puussa riippumatossa!
Etsi hotelli Kouvolan seudulta
Mehevä maalaiskylä: Lihasula, Kangasala
Seuraavaksi hauskat paikannimet vievät meidät Pirkanmaalle. Matkalla Tampereelta Orivedelle saatat törmätä erikoiseen paikannimeen: mikä ihme on Lihasula? Tien päästä löydät pienen, peltojen ympäröimän maalaiskylän, joka on seissyt paikoillaan jo 1500-luvulta saakka. Nimi on kenties peräisin paikalliselta talonpojalta, joka tunnettiin melkoisena herkuttelijana, eli lihasuuna.
Lihasulan kylätalolla järjestetään kesäisin erilaisia tapahtumia, mutta muuten kylän tutkimiseen ei mene kauaa. Tutustu siis samalla muihinkin Pirkanmaan kohteisiin: esimerkiksi pahaenteisen kuuloisen Helvetinjärven kansallispuiston rotkolaaksot ja jyrkät kallionseinämät ovat vaikuttava näky. Jos suuntaat kohti Mäntän kuvataideviikkoja, yövy Vilppulassa ihanan idyllisellä Peltolan luomutilalla.
Etsi hotelli Tampereen seudulta
Pistävä pikkukylä: Myrkky, Karijoki
Suunnataan auton nokka seuraavaksi länsirannikolle, Etelä-Pohjanmaan Karijoelle, josta löytyy häijyn kuuloinen paikka: Myrkyn kylä. Kylä ei kuitenkaan ole varsin myrkyllinen, vaan tyypillinen pohjanmaalainen pikkukylä, jossa elää vahva kyläyhteisö. Myrkyllisyyden historiakaan ei ole tarkkaan tiedossa, mutta perimätieto kertoo, että kylän suomenkieliset asukkaat olisivat aikoinaan kyllästyneet kylän ruotsinkieliseen Mörtmark-nimeen ja yksinkertaisesti alkaneet kutsua kylää Myrkyksi. Kesäisin Myrkyn Nuorisoseuralla järjestetään kesäkirppiksiä. Poikkea myös Myrkyn vapaa-aikakeskuksessa, josta löydät hulppean ulkoilma-altaan sekä kesäkahvilan. Ja kun hassut paikannimet ovat hakusessa, Myrkyn lykkäämisen jälkeen voit ajautua tiukkaan paikkaan läheisessä Tiukan kylässä!
Etsi hotelli Karijoen seudulta
Klassikkojuoman koti: Koskenkorva, Ilmajoki
Onko Koskenkorvassa erityisen kirkasta? Haiseeko siellä koko ajan vanha viina? Suomen hauskimpien paikannimien road tripillä kannattaa poiketa katsomaan, minkälaista elämä on Koskenkorvan tehtaiden varjossa. Koskenkorven kylä Ilmajoella on pieni, mutta sympaattinen kylä, jossa monetkin asiat liittyvät monille (aikuisille) suomalaisille tuttuun juomaan. Käy ainakin Trahteerissa, jossa voit paitsi yöpyä, myös tutustua Koskenkorva Museoon ja paneutua seikkaperäisesti viinan historiaan Suomessa. Museon baarista löydät myös maan laajimman valikoiman naapuritehtaan tuotteita.
Ps. Jos pohjanmaalainen viljatuotanto kiinnostaa enemmänkin, suuntaa läheiseen Isokyröön, jossa voi osallistua palkitun Kyrö Distilleryn tislaamokierrokselle ja ginimaisteluun.
Etsi hotelli Seinäjoen seudulta
Lempeää hölmöilyä: Pöljä, Siilinjärvi
”Pöljäillään yhdessä Pöljällä!” on Pöljän kyläyhdistyksen motto, ja merkki siitä, että täällä ei oteta itseään vakavasti. Vaikeahan se olisikaan ottaa, kun Pöljän kylällä asutaan! Noin kahdeksan kilometrin päässä Siilinjärveltä sijaitseva Pöljä on pieni mutta eläväinen kylä, jossa voit ihailla Pöljäjärven kauniita maisemia ja nauttia kahvit kyläläisten kunnostaman Pöljän aseman kesäkahvilassa. Käy myös Pöljän kotiseutumuseossa, jossa esitellään paikallista elämää viimeisen parinsadan vuoden ajalta – jos hyvä tuuri käy, saatat osua paikalle lavatanssien aikaan. Pöljäilyn lomassa muista käydä myös läheisessä Kuopiossa, jonka torilla on paitsi ”mualiman napa”, myös ihana kesäkohde kauppahalleineen ja kalakukkokojuineen.
Outoa maaseutua: Hörhö, Lieksa
Onko Lieksan seudulla poikkeuksellisen outo meno? Ei suinkaan, vaikka läheiseltä Pajujärven rannalta löytyvä Hörhö niin antaa olettaakin. Kun seuraat road tripilläsi Halinjoen sillan kupeesta löytyvää Hörhön tienviittaa, löydät itse asiassa muutaman maalaistalon, peltoja ja hiljaista maaseutumaisemaa. Vaikka Hörhön kylä on toiminut ainakin yhden sketsihahmon kotina, tuskin löydät täältä ensimmäistäkään hörhöä.
Lähistöllä avautuvat Pielisen avarat vedet ja sen takana siintävä Kolin kansallispuisto. Mikä sopisikaan paremmin kesäiseen road tripiin kuin huimien kansallismaisemien ihailu Kolin huipulta – Tästä momondon artikkelista voit lukea lisää kansallispuistossa retkeilystä! Ja jos ikoniset maisemat saavat kielenkantasi aukeamaan, jatka matkaa koukaten niin ikään Lieksasta löytyvän Höpöttäjän kautta.
Löyhkäävä metsä: Haisuvaara, Pudasjärvi
Suuntaa hassujen paikannimien perässä seuraavaksi syvälle Pohjois-Pohjanmaalle ja ohi Pudasjärven kaupungin. Välttämättä ei tarvitse seurata hajua, kun päädyt piskuiselle Iinattijärven kylälle ja sen osaan, Haisuvaaraan.
Haiseeko siis Haisuvaarassa? Korkeintaan märälle suolle, havupuille ja sammalelle. Seudun hiljaiset metsät ja niissä risteilevät hiekkapolut antavat jo viitteitä lähestyvästä Lapista, joten Haisuvaaran seutu on erinomainen kohde pienelle metsäretkelle. Matkalla saatat tietenkin törmätä muutamaan poroon, joten teillä ajellessa kannattaa olla tarkkana. Patikoi vaikka Virsun kämpälle, joka on jo hieman rapistunut, entinen savottakämppä Haisuvaaran maisemissa. Yövy Hirvaskosken jälkeen sijaitsevassa bed & breakfast –paikassa, Nokipannussa. Matkalla sinne voit pohtia, liittyvätkö Haisuvaaran ja läheisen Ruumismutka-joen nimet jotenkin toisiinsa…
Etsi hotelli Pudasjärven seudulta
Pohjoisen viileä kaunotar: Pakasaivo, Muonio
Suomen hauskimmat paikannimet -road trip päättyy Lappiin. Pakastuvatko aivot täällä? Tuskin kesäaikaan, mutta Muoniossa sijaitseva Pakasaivo on kuitenkin upea ilmestys. Rotkojärveä ympäröivät sen pohjoispäässä jopa 60 metrin korkeuteen ulottuvat jyrkät seinämät, jotka jatkuvat veden alla. Samoin järvi on paikoin jopa 60 metriä syvä. Upeutensa lisäksi Pakasaivolla on myyttisiä merkityksiä: Pakasaivo on itse asiassa yksi Lapin saivojärvistä, jonka alla on vanhan saamelaisen uskomuksen mukaan toinen järvi, kuolleiden tai henkien asuinpaikka. Tästä syystä paikkaa kutsutaan myös Lapin helvetiksi – Pakasaivo ei siis olekaan järin kylmä paikka, kuten nimestä ensi lukemalla voisi päätellä! Lähistöltä löytyy myös toinen saamelaisten pyhä paikka, Kirkkopahdan seitakivi.
Muonion seudulla seikkaillessasi käy kiipeämässä myös läheiselle Särkitunturille: helpohkon reitin taivaltaja palkitaan, sillä tunturin laelta avautuvat mykistävät näkymät yli Tunturi-Lapin. Pakkaa mukaan myös uikkarit, sillä patikointireitin varrella on useita lampia, joiden kirkkaisiin vesiin pulahtaa.
Kaipaatko lisää vinkkejä kesäksi? Lue ainakin nämä artikkelit, joissa suosittelemme leppoisaa kesätekemistä niin kotimaassa kuin muuallakin!